A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Athene / Vandaag


 

Zie vooral Athene en Areopagus. Zeer de moeite waard is het Nieuwe Museum Akropolis

Akropolis blijft ook vandaag een trekpleister, maar door de krisis is er veel minder toerisme.

 

Het hele archeologische gebied is nu groen. Hier liep vroeger een ontzettend drukke weg, Nu mogen hier geen auto's meer komen. Er zijn veel wandelpromenade's

 

Het Parthenon! Ook Paulus heeft dit gezien. Hier was voor het beeld van elke godheid een plaatsje ingeruimd .Alle religies buiten het christelijke geloof zijn slechts misvormde echo's van Gods openbaring (Rom 1: 21-25))

Rondwandeling

Plaka is het toeristische hart van Athene. Maar het is er nu stil. Het is in 2011 heel rustig geworden in het toeristische centrum. De economische crisis zal hier debet aan zijn. Pallas Athene is de beschermvrouwe van het machtige Parthenon. Zij is natuurlijk erg gastvrij. Maar na het succes van de Olympische spelen in 2004 had iedereen verwacht dat Athene zou uitgroeien tot een populaire citytrip. Toch ligt de stad er mooier bij dan ooit. Het centrum is verkeersluw gemaakt. De archeologische  plekken zijn melkaar verbonden door een wandelpromenade.

 

 

 

Nieuwe Akropolis  Museum!!

 

De grootste trots is echter het Nieuwe Akropolis Museum dat na jaren van bouwwerkzaamheden in juni 2009 eindelijk is geopend en het mooiste van het oude Athene herbergt. Toch zitten de terrassen vol. Er waart een soort Zwitserleven- gevoel door de stad. Alles wat groen is, is nu archeologische gebied in Athene. Dwars door het park in het centrum loopt de autovrije Apostolou Avenu met terrassen met uitzicht op de Akropolis. Buiten Athene is dit wandelgebied nauwelijks bekend.

 

 

Athene extra

 

"Een wandeling over de Agora is ook vandaag nog interessant. -De zuilengang van Attalos met hoge houten zoldering, de vele restanten van de dienst aan Griekse goden,het is ontzagwekkend. Van dat laatste is overal wel wat te vinden:de zuilengang van Zeus, een altaar voor de Twaalf Goden, de tempel van Hephaistos (de god van vuur, vulkanen en smeden) en van Apollo, god van kunst en toekomstvoorspeller. En anderen. De godin Athena was de belangrijkste god. Het Parthenon is aan haar gewijd. De naam ‘Parthenon’ betekent letterlijk ’maagdenhuis’. Athena was een ongehuwde godin, zogezegd een ‘vrije vrouw’. godin van kennis en wetenschap.

Areopagus

Een bezoek aan de Areopagus valt tegen. Ongetwijfeld bezat het college van de Areopagus een vergaderruimte in de binnenstad. Daar moet de apostel zich verantwoord hebben in een verfijnde culturele setting. Met de ‘Areopagus’ kan namelijk zowel de heuvel als het college, als ook een vergaderruimte bedoeld zijn."

-Pieter van Kampen uit ”Het begon in Jeruzalem” -

 

 

 Pnyxheuvel

Belangrijk  en interessant is de Pnyxheuvel, de plek waar 2500 jaar geleden de eerste volksvergaderingen van het oude Athene plaats vonden. Hier vind je ook een enorme verzameling oude stenen. Het zijn de resten van de Agora, het centrale marktplein van het oude Athene. Transavia.com is vanaf dit seizoen begonnen met lowcostvluchten van Schiphol naar Athene.Prijzen vanaf 85  Euro.