A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Hiernamaals -Hersenspinsel


Neuropsycholoog  Andre Aleman (1975)legt in dit boek uit waarom wij allemaal wel eens dingen  horen, zien en denken die er niet zijn. Verwachtingen beïnvloeden onze waarnemingen. Universiteit Groningen.  Goedkope wijn blijkt beter te smaken bij een hoog prijskaartje Het horen van stemmen kan aanleg zijn, maar misschien sluit de Geest daarbij aan. De werkelijkheid bestaat uit meerdere dimensies of aspecten. Als gelovige kunnen we aannemen dat er interactie is tussen biologische en geestelijke dimensie. Volgens velen  blijft er niets van de mens over als de brein is afgestorven. Dat is niet waar. Ook niet  waar is dat de geest gewoon doorleeft als de brein sterft. De ziel die overblijft als je sterft is niet hertzelfde als de geest zonder lichaam. Als de mens sterft voelt de geest niet hetzelfde als met een lichaam. Daar heb hersenen voor nodig. Wat doorgaat is dat deel van je mens-zijn wat de relatie met God betreft. Psyche kan niet zonder brein.

 

Wat passeert de doodgrens?

Hoe zit het met het hiernamaals? Volgens sommigen blijft er niets van de mens over als de brein is afgestorven. Dood is dood. Dat is niet waar. De mens als schepsel heeft weliswaar een biologisch, een historisch, een psychische  dimensie en nog meer dimensies.

 

 Geestelijke dimensie

 

Maar wat blijft is de geestelijke dimensie, of geestelijk aspect.= zijn relatie met God. Aan de andere kant zijn er mensen die denken dat de geest van de mens gewoon door blijft leven als de brein sterft. Maar de geest van de mens blijft niet gewoon door functioneren. De geest van de mens heeft de brein nodig. Wat blijft dan gewoon doorgaan? Dat is – nogmaals gezegd -dat deel van de mens dat een relatie met God heeft. De mens is sterfelijk, maar het wedergeboren ‘ik’ niet. Jezus heeft gezegd: Wie in Mij gelooft, zal leven, ook al is hij gestorven. (Joh.11)Zie ook het boek Hersenspinsels Hoogleraar neuronpsychiatrie  De auteur (Andre Aleman) is een diep gelovige jonge man (1975)