- Iconen
- Iconen/Thaborlicht
- Icoon of idool?
- Identificatie
- Idumea
- Ik ben die verraden word
- Ik ben (Algemeen)
- Ik ben de Deur
- Ik ben de Goede Herder
- Ik ben de Levensbron
- Ik ben de messias
- Ik ben de Opstanding en het Leven
- Ik ben de Ware wijnstok
- Ik ben de Weg
- Ik ben het
- Ik ben het Levensbrood
- Ik ben het Licht der wereld
- Ik ben het, laat hen gaan
- Ik ben het: niet bang zijn
- Ik ben voor Abraham was
- Illyrië
- Ingewand der aarde
- Intocht Jezus en Titus
- Intocht op Palmpasen
- Israël (Algemeen)
- Israël (Galilea)
- Israël (Judea)
- Israël (Samaria)
- Israël zuil
- Israel / Evangeliepad
- Israel /christocentrisch
- Israel /geestelijk
- Israel en aardgas
- Israel en de zee
- Israel/Beloofd land 1
- Israel/Beloofd land 2
- Israel/Beloofd land 3
- Israel/Beloofdland 4
- Israelisme
- Istanboel/Tussenmuur
- Izebels zegel
Israel zuil
Merenptah-stèle
Originele Merenptah zuil of stele. Deze wordt door archeologen ook de Israel-zuil genoemd, omdat hier voor het eerst een buitenbijbelse vermelding van Israel voorkomt
Tekening
Graf van Merenptah in Thebe in de vallei der koningen. Merneptah was een zoon van de beroemde Ramses II
De belangrijkste vermelding van de naam van Israël buiten de Bijbel vinden we op de stèle van farao Merenptah.
De naam Israël is geschreven in het Oudegyptisch.
De vermelding van de naam Israël is al een aanduiding van het feit dat in het begin van de 13 eeuw met een entiteit Israël rekening gehouden moest worden.
Merenptah was de zoon van de beroemde Ramses II (ook wel Ramses de Grote genoemd). Deze Ramses heeft tientallen jaren geregeerd en archeologen vermoeden dat zijn zoon ongeveer 70 jaar geweest moet zijn toen hij koning werd. In 1896 is deze Merenptah-steen gevonden in de graftempel van de farao in Thebe. In de eerste jaren van zijn regering heeft hij een expeditie georganiseerd naar Kanaän. Tijdens deze campagne moet ook een confrontatie plaats gevonden hebben met de stammen van Israël in het noorden van Kanaän. Wat was eigenlijk de opzet van de farao?De farao wilde graag de kustweg naar Syrië onder controle houden. Palestina was een Egyptische provincie en langs de kustweg lagen de plaatsen Gaza, Asdod en Afek die de functie hadden van Egyptische forten. Zodra Merenptah weer in Egypte terug was van deze expeditie naar Kanaän, liet hij een gedenksteen, een stèle maken. Wij zijn erg nieuwsgierig hoe Israël op deze steen vermeld wordt.
Israel "verwoest"
Het is slechts één zin ”Israël is verwoest, niet haar zaden” .Zoals gewoonlijk is die uitroep erg overdreven. Drie steden worden wel genoemd:
Askelon is gesloopt, Gezer is omsingeld, Yanoam met de grond gelijk gemaakt. Genoemde steden namen sleutelposities in langs de kustweg van Egypte naar Syrië.Gezer gaf toegang tot het bergland van Palestina, waar enkele stammen van Israël zich gevestigd hadden. De stèle is het bewijs dat de Israëlieten al voor 1208 voor Christus in Kanaän waren, want in dat jaar ongeveer is de Merenptah-steen aangebracht in Thebe in de graftombe van Merenptah. De gedenksteen geeft ook aan hoe ver de Egyptische invloed in Azië was doorgedrongen. Ze beheersten nog de kustweg toen de stammen van Israël in Kanaän waren gearriveerd. Deze steen is ook een aanwijzing dat in begin 13 e eeuw Gods belofte van het beloofde land was vervuld.