- Paasfeest (1)
- Paasfeest (2)
- Paddan Aram
- Pafos
- Palestina
- Palmboom/Palmpasen
- Paradijs
- Paroesie / Wederkomst
- Parten/Hatra
- Parten/Meden
- Pasen en Pinksteren
- Pastor pastorum
- Patara
- Patmos
- Patriarchale steden
- Paulus de apostel (overzicht)
- Paulus 1e zendingsreis
- Paulus 2e zendingsreis
- Paulus 3e zendingsreis
- Paulus als schrijver.
- Paulus de apostel (1)
- Paulus Handarbeider
- Paulus reis naar Rome
- Paulus zendingsreizen
- Pelgrimage
- Pelrimslied Ps 84
- Pergamum
- Perge
- Perkament / Papyri
- Perzie a Medie
- Perzie b Griekenland
- Perzie c Godsdienst
- Perzie d Steden
- Perzie e Koningen
- Perzie f Ester
- Perzie g Poerimfeest
- Perzie h Daniel
- Perzie i Ezra
- Perzie j Nehemia
- Perzie k Na Nehemia
- Perzie l Iran
- Pessinus
- Petra
- Pilaarheiligen
- Pilatus rechterstoel (2)
- Pilatus rechterstoel (1)
- Pinkstergeest
- Pinkstergeest 2
- Pithom en Raämses
- Pniel
- Pontus aan de Zwarte Zee
- Potscherf Priesterzegen
- Processies
- Proconsul/Procurator
- Profetenmantel
- Psalm 116 Achtergrond
- Psalm in woestijn
- Psalmen
- Put als kerker
- Puteoli
Processies
Hierboven zien we twee interessante processies.. Erst die van de Samaritanen vanaf de berg Gerizim en daaronder een processie van de god Mardoek van de Babyloniers Hij is gezeten op een stoel Zie je hem?
Een processie is een plechtige religeuze stoet of optocht.Het Latijnse werkwoord procedere betekent ‘voortschrijden’. Processies vinden vooral plaats in Rooms-Katholieke en Oosters-Orthodoxe kerken.Een belangrijke processie is de zogenoemde saccramentsprocessie waarbij het Sacrament onder een baldakijn wordt meegedragen.Er bestaan ook processies waarbij de relieken van heiligen worden meegedragen.In Oosters -Orthodoxe kerken worden iconen en het Kruis als icoon meegedragen in de kleurrijke processie. Veel godsdiensten kennen processies!
Artemis
In de Bijbel komen we plaatsen tegen waar sprake is van beelden van goden en godinnen die in een processie worden rond gedragen. Dat waren heidense goden. Is er een verband tussen de traditionele christelijke processies en de processies waarin de Griekse godin Artemis en de Babylonische godheid Mardoekwerden rondgedragen? Deze laatst genoemde processies hebben een heel andere inhoud.. Maar de huidige processies komen niet uit de lucht vallen. Een processie startte vroeger meestal vanuit een tempel. De heidense tempels waarover we in de bijbel lezen, waren woonplaatsen van de goden en godinnnen. In de tempel werden ze gewassen gekleed en gevoed. Je kon er om heenlopen. Je had ze in de hband.JHoe anders is de God van Iraël.Hij wast, kleedt en voedt ons.De doop is een teken van de afwassing van onze zonden. Hij kleedt ons met zijn genade en Hij voedt ons met zijn Woord!!
Tempel:woning van de godheid
De mensen kwamen in de tempels niet bij elkaar om elkaar te ontmoeten, maar om te offeren en beelden van de goden en godinnen te aanbidden. De tempels hadden meestal nog vele andere functies. Ze dienden vaak voor de geldhandel en de prostitu tie, Dag en nacht waren de hiërodulen beschikbaar,maar de belangrijkste functie van de tempel was een woning voor de godheid te zijn.Beeld als fetisj
In de maand mei werd het beeld van Artemis even uit de schitterende Artemistempel gehaald – één van de zeven wereldwonderen – en onder het daverend gejoel en geuich van de duizenden Efeziërs van de tempel in een machtige processie naar het theater werd gedragen. De menigte was uitzinnig van vreugde.De mensen dansten, sprongen en riepen onafgebroken:’Groot is de Artemis der Efezeërs’ Zo’n godenbeeld was eigenlijk en fetisj
Magie
Een fetisj is een voorwerp dat gezien wordt als een drager van een bijzondere magische uitstraling. Zo'n voorwerp werd vereerd en omringd met grote zorg. Er konden goede en kwade krachten van uitgaan. Een reliek kan ook een fetisj worden. De legende van het 'uit de hemel gevallen zijn' (Hand 19:23. zal oorspronkelijk betrekking gehad hebben op die fetisj en later op het beeld zijn overgedragen. Ik sluit niet uit dat het een meteoriet is geweest.In ieder geval werd het beeld van Artemis over heel de wereld vereerd. gekleed, gevoed en verzorgd Daaromocht Israel geen gesneden beeld van de levende God maken.Dan zouden ze dat beeld ook moeten wassen, kleden en voeden.Daar komt nog bij dat zo’n beeld een keer per jaar gedragen moest worden in een feestelijke processie!
Wij worden gedragen
Een een god die gedragen moet worden Dat is toch belachelijk. Dat is de wereld op zijn kop.Wij kunnen Hem niet dragen.. Hij draagt ons. Gepezen zij de HEER. Dag aan dag draagt Hij ons. Dat is andere taal!