A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ostia De weg van de executieplaats van Paulus


Ostia

 

Paulus heeft zich beroepen op de keizer. Dat was in zijn tijd keizer Nero. Nero was een wrede keizer. Zie 'Rome en de keizer' met een beschrijving van de christenvervolgingen en nog meer bijzonderheden in  de krant 'Jeruzalem Post' over de dood van Nero.

Het allerlaatste bouwwerk dat Paulus van Rome heeft gezien was de zogenoemde piramide van Cestius.

Deze is veel spitser dan de echte piramiden van Egypte. Ondanks de brede kennissenkring van Cestius wist niemand precies hoe een piramide er heeft uitgezien. Veel schilders hebben deze piramide van Cestius dan ook gebruikt als rolmodel. Dus ook te spits.

De Via Ostiensis, de weg  die van Rome voert naar de havenstad Ostia. Deze weg heeft Paulus vlak voor zijn executie gelopen. In Ostia werden ook de grote Alexandrijnse graanschepen uit Egypte gelost. Op deze weg  naar Ostia - even buiten Jeruzalem - vond de executie plaats van Paulus volgens een betrouwbare overlevering.

 

Paulus gevangen en onthoofd

Paulus is in Rome gearresteerd en heeft daar gevangen gezeten in de Marmertijnse gevangenis onder aan de voet van het Capitool. Vanuit die gevangenis heeft hij de zogeheten tweede brief aan Timotheüs geschreven bij een flikkerend olielampje.

Gedenk. . . . .  dat Jezus Christus uit de doden. . . . .  is opgewekt. . . .  naar mijn evangelie.  Waarvoor ik kwaad lijd . . . .  en zelfs boeien draag als een misdadiger, maar het Woord van God is niet geboeid. . . . . Heb je dat ?

Het  is zijn geestelijk testament. Alleen Lucas is nog bij hem. Hij heeft de eerste fase van zijn proces al achter de rug. Hij werd verhoord in de Basilica Julia op het Forum, het grote marktplein, maar geen enkele advocaat wilde hem helpen. De maand  november is nog niet ten einde als Paulus gevonnist wordt.

Vanwege zijn Romeins burgerschap wordt hij niet veroordeeld tot de kruisdood, maar zal hij onthoofd  worden.

Twee dagen later loopt Paulus  zwijgend naast de soldaten die hem buiten de stadspoort  brengen. Een  drukke verkeersweg, de Via Ostiensis leidt hen vandaar naar de haven van Ostia.

Ze passeren de pyramide van Cestius, die bijna een eeuw geleden door Gajus Cestius als grafmonument gebouwd is en zich naast de poort bevindt.

Het is het laatste monument van Rome dat Paulus ziet. Het sombere gezelschap komt bij de derde mijlpaal aan een zijweg, bij een plaats met de naam Aquae Salviae. 

Nog één keer kijkt hij in de richting van Rome en denkt hij met ontroering aan Febe, die jaren geleden zijn brief aan de Romeinen vanuit Korinte hier bracht. 

Met een enkel woord beveelt de centurio Paulus zich op het einde voor te bereiden. De apostel knielt neer naast een bosje pijnbomen langs de weg en bidt. 

Een ogenblik later krijgt de beul een teken.  Heel even is er de schitterering van het zonlicht op ijzer.  Dan is er een einde gekomen aan het leven van de apostel.